Országház, udvar-díszvilágítás

Országház udvarvilágítás

2016. április 21

Az Országház épülete olyan egységes tömbként jelenik meg, hogy sokan nem is feltételezhetik, hogy udvarokkal is rendelkezik. Ez a kívülállók számára akkor vált nyilvánvalóvá, amikor a Kossuth tér tavalyi átépítése kapcsán megnyílt a földalatti látogató központ. Ezt, a Parlamenttel kapcsolatos témákat bemutató, kiállító csarnokot ugyanis az ún. XV. számú udvarban építették meg.

A múzeum üvegtetőt kapott, amin át az udvari épülethomlokzatokra érdekes és újszerű rálátás nyílik.
Az új élmény azonban korábban csak nappal volt élvezhető. A téli rövidebb nappalok gyorsan döntésre sarkallták az illetékeseket. Elhatározták, hogy mind a négy határoló homlokzatot meg kell világítani. A világításnak több szempontot is ki kellett elégítenie. Egyrészt az udvaron tartózkodók számára, másrészt a megvilágított térből feltekintők részére is élményt kellett nyújtania.

A próbavilágítások fémhalogénlámpás világítást preferáltak. A 150 W teljesítményű, részben szimmetrikus részben aszimmetrikus fényvetőket az üvegtetőt keretbe foglaló acélszerkezethez rögzítettük. Mind a fényvetők felszerelése, mind a kábelezés kialakítása igen gondos, előre részletesen egyeztetett és jóváhagyott módon történt. A világítást már a karácsonyt megelőző időszak látogatói is élvezhették.