Rákóczi-híd LED világítás

Új közvilágítást kapott a Rákóczi – híd

2016. április 21

Nemrég még csak a munkákról számolhattunk be, képekben is, de ma már a LED-es lámpatestek fényében lehet este átmenni a Rákóczi-hídon. Az új világítást a kitűzött határidőre átadtuk, mindenki megelégedésére.

A világítási mérések igazolták a tervezett értékeket, hiszen az új állapotban mért 0,71 lux közép egyenletesség melletti 38,5 lux átlagos megvilágítás, a várható avulás után hosszabb távon is, az útosztálynak megfelelő színvonalú világítást fogja szolgáltatni. Ez pedig igen lényeges, mivel a korábbi indirekt tükrös világítás legfőbb kritikája a gyors amortizáció volt.

Az új berendezést pilononként hat-hat 186 W LED-es lámpatest alkotja. Ha azt vesszük, hogy a valamivel több, mint 500 m hosszú és 25 m széles hidat 11 kW teljesítménnyel ilyen szinten meg lehetett világítani, igencsak jó hatásfokú berendezésről beszélhetünk. Ez többek között a kiváló színvonalú, precízen szerkesztett LED-es lámpatesteken, továbbá a szakszerű kivitelezésen múlt.

Az új hídvilágítás újabb jó propagandája lesz a mind jobban teret hódító LED-es közvilágításnak.
A munka periférikus tagjaként a híd díszvilágítását is megújítottuk. Ez a pilonvillák súrolt fényű világítását jelentette 150 W fémhalogénlámpás fényvetőkkel.

A budapesti hidak mindegyike építészetileg önálló karaktert képvisel. Ez az egyediség a többségük megvilágítására is igaz. Gondoljunk csak a Margit-híd, a Lánchíd, az Erzsébet-híd vagy a Szabadság-híd esti látványára. Úgy gondoljuk a világítás átépítésével most a Rákóczi-híd is csatlakozott ehhez a különleges együtteshez.