A felújított Csokonai Színház színpadvilágítási és közönségforgalmi tereinek világítás vezérlési rendszerei

 

Egy évvel a Fórum bevásárlóközpontban elhelyezkedő, modern kialakítású Csokonai Fórum után befejeződtek a romantikus stílusú Csokonai Színház rekonstrukciós munkái, így Debrecen városa két minden tekintetben 21. századi technikával felszerelt színházat vehetett bírtokba rövid időn belül.

Egy XIX. sz. közepén épült színházépület rekonstrukciója mindig komoly egyeztetéseket követel a különböző szakági tervezőktől, más érdekek mentén gondolkodik az építész, a színháztechnikai szakember és az intézmény. A különböző érdekeket – melyek végül egy irányba vezetnek, mindenki a nézők legmagasabb fokú kiszolgálásáért dolgozik – össze kell hangolni, hogy végül mindenki elégedett lehessen a gyönyörű épülettel, a megfelelő funkcióval bíró terekkel, a tökéletes látványtechnikával, az elegendő számú üléssel. A kompromisszumok persze mindig veszteségekkel járnak, melyeket a fő cél, a nézők minél magasabb színvonalú kiszolgálása érdekében el kell viselni. Színpadvilágítás oldaláról ilyen veszteség a fejgép helyiségek hiánya, melyet a tervezők egy korszerű megoldással kívántak pótolni, de említhetnénk a fényvezérlő helyiség nem túl szerencsés kialakítását is. Ugyanakkor nyereségként könyvelhető el az eredetileg nem tervezett proszcénium nyílásban lévő oldalsó függőleges csőtartók, valamint az előszínpadi gépi mozgatású világítási tartó. Összességében elégedettek lehetünk, hiszen korszerű, igényes színpadvilágítási rendszer jött létre, mely a jövőben képes lesz megfelelő látványvilágot varázsolni az előadások számára.

Mind a színpadon, mind pedig a nézőtéren elégséges és megfelelően kiépített pozíciók épültek ki. A nézőtéren az 1. és 2. emeleti karzatokon a mennyezetbe kialakított vájatban futó csőtartókra kerültek felfüggesztésre a fényvetők, míg a 3. szinten középen mennyezetre szerelt csőtartókra, oldalt a nézőktől elszigetelt részen pedig csőkorlátokra történt a fényvetők felszerelése. Az előszínpadi süllyedőkbe padlócsapdák kerültek, míg a zenekari árokba oldalfalra szerelt csatlakozó dobozok biztosítják a megfelelő számú végpontot. Az előszínpad felett gépi mozgatású világítási tartó került felszerelésre, melyre a megfelelő számú áramkör rugós kábeldobon érkezik. A vezérlést W-DMX rendszer biztosítja. A proszcénium oldalfalára függőleges csőtartók kerültek, melyhez a csatlakozó dobozok a proszcénium oldalfalára kerültek felszerelésre.

A színpadtérben a két portáltorony három szinten biztosít pozíciókat, a 3. és 4. szinten lévő két technikai karzat tartalmaz még további végpontokat. A fényvetők túlnyomó többsége a gépi mozgatású világítási hídon, valamint a három ugyancsak géppel mozgatható világítási tartókon helyezkednek el. Ezekre a mozgó tartókra a kábelek energialáncon keresztül jutnak el a zsinórpadlásról. A színpadon mind a színpadba, mind pedig a forgóba kerültek padlócsapdák.

A bejárati szinten egy megfelelő paraméterekkel rendelkező helyiségben helyezkednek el a dimmer szekrények, a színpadvilágítási elosztó szekrény, valamint a gyengeáramú vezérlő rack. összesen 4 db 20 modulos dimmer rack került kiépítésre, melyekben 396 áramkör 3kW és 6 áramkör 5kW teljesítményű hibrid dimmer található. Ebből a helyiségből indul ki a teljes kábelhálózat a végpontok felé. Minden végpont 3 áramkört tartalmaz valós visszajelzési funkcióval, mely a dimmer rendszerhez adott számítógépen futó szoftver segítségével monitorozható. A végpontok nagy többségében van DMX/RDM, valamint közel felében ethernet csatlakozási lehetőség. A dobforgóba került padlócsapdákhoz egy, a forgóba épített 24 áramkörös dimmer biztosítja az energiát, míg a forgó gyűrűbe épített áramkörök részére a gyűrű alá felszerelt 6 áramkörös dimmer szolgáltatja a szabályozott feszültséget.

 

 Az 1. emeleten található fényvezérlő helyiségben egy grandMA3 full-size crv és egy light crv kapott helyet, melyek master-slave módban valós idejű követést tesznek lehetővé. A nézőtéren, az úgynevezett rendezői helyen is kiépült csatlakozási pont, így a mobil pultként szolgáló grandMA3 compact ideiglenesen letelepíthető. A két vezérlőben lévő pult együtt MA2 módban összesen több, mint 12 000 paramétert képes kezelni, amit a dimmer helyiségben lévő gMA3 processing unit további több, mint 4 000 paraméterrel bővít fel. Az összes paraméter szám MA3 módban több, mint 45 000. Éppen ezért meggondolandó az MA3 használata, amire a Színházban van is erős szándék. A múlt évben megnyitott Csokonai Fórumban már bizonyos előadásokat MA3 módban játszanak.
A fényvetőpark nyomokban tartalmaz még klasszikus halogén fényvetőket, de a túlnyomó többsége már LED fényforrással szerelt. A fényvetőpark nagy része LED-es mozgófejes effektfényvetőkből áll, ugyanakkor telepítésre került számos, kifejezetten színházi alkalmazásra fejlesztett, kiváló színvisszaadású zoom-profil és lencsés LED-es fényvető is. Helyet kaptak a különböző teljesítményű köd és füst effektek előállítására alkalmas effektberendezések is.

Fejgéphelyiségek nem lévén távvezérelhető mozgófejes követő fejgéprendszer került felszerelésre, 4 db az első szintre, 2 db a 3. szintre. A távvezérlő állványok a 3. emeleti nézőtéri karzat oldalsó részére kerültek.
A nézőtéri és közönségforgalmi területek világítását az önállóan működő, menedzselhető Lutron Quantum rendszer vezérli. A rendszer működtetése három bonyolultsági szinten történhet. A legegyszerűbb szint a fali nyomógombos kezelőkön keresztül történő működtetés. A kezelőpaneleken adott számú világítási kép vagy egyéb funkció lehívására szolgáló háttér megvilágított nyomógomb található. Az épületben ilyen kezelő egység található a portán, az ügyelői helyen, a fényvezérlőben, az előcsarnokban, valamint a hangstúdióban. Egy-egy nyomógomb segítségével hívhatjuk le az előre beprogramozott világítási képeket, melyek meghatározott idővel úsznak be, ill. ki. A gombok az üzemeltetői igényeknek megfelelően az adott funkcióra vonatkozó szöveggel vannak felgravírozva. A nyomógombos kezelők letilthatók más kezelőkről, ill. a felügyeleti szoftver segítségével is. A nyomógombok hármas funkcióval is bírhatnak: más parancs programozható egy nyomógombhoz a normál megnyomás, a gyors dupla nyomás, valamint a hosszú nyomva tartás esetére.
A magasabb szintű kezelési mód a világításvezérlési rendszerhez adott felügyeleti szoftver segítségével történik, mely elérhető a világosítói irodába telepített szerverről, de a wifi hálózaton keresztül elérhető vezetéknélküli mobil eszközről is.

A harmadik szintű kezelési mód tulajdonképpen a világítás automatikus működését jelenti egy adott területen, amely az első kettőt kiegészítve használható azokban az esetekben, amelyeknél előre definiálható rutinszerű működést feltételezhetünk. Az automatikus vagy időzített működést beállíthatjuk konkrét időponthoz, ill. csillagászati időpontokhoz is.

A rendszer vezérlő moduljai az egyes elosztókörzetekhez tartozó elosztókba kerültek beépítésre. A nézőtéren a falikarok és a nagy csillár vezérlése lefutóéllel szabályozó dimmer modulokkal történik, míg az egyéb világítótestek DALI vezéreltek, mint ahogyan az egyéb közönségforgalmi területeken is. A folyosókon kapcsoló modulok vezérlik a világítási áramköröket.

A világításivezérlési rendszer a mérete miatt több alrendszerre tagolódik, melyek mindegyikéhez egy-egy processzoros központi vezérlő egység tartozik. Ez a tagolódás csupán fizikai jellegű, szoftveresen a teljes rendszer egy egészként látszódik. A központok a LAN hálózatot használva kommunikálnak egymással ill. a szerverrel.
A nézőtéri és közönségforgalmi világításvezérlő rendszer illesztve van a színpadvilágítási rendszerrel. A Lutron processzorok DMX bemenettel rendelkeznek, így azon keresztül közvetlen vezérelhetőek a fázishasítással szabályozott áramkörök a gMA3 pultokról. A DALI-s lámpatestek az előreprogramozott világítási képek lehívásával kezelhetők a színpadvilágítási rendszerről.