Atlétikai stadion díszvilágítása

Ami évtizedekkel ezelőtt még álom volt, ma már követelmény. Korábban esténként rejtélyes sötét leplet öltöttek magukra az épületek, ma a világítási ötletek között lehet válogatni. Így az új budapesti atlétikai stadion tervezése kapcsán sem az a kérdés merült fel, hogy legyen-e vagy ne legyen díszvilágítás, hanem az, hogy milyen legyen.

Szerencsére ma már annyi világítási eszköz áll rendelkezésre, hogy a legkülönbözőbb merész ötleteket is meg lehet valósítani. Az építészek mindig valami egyéni sajátosságot szeretnének sötétedés után is megjeleníteni. Itt a hatalmas A betűre hasonlító tartószerkezetek kiemelése látszott ilyennek.

A tervezés során több ötlet merült fel a megvalósításra. Alapkövetelményként fogalmazták meg azt, hogy a ferde oszlopsorokat minden irányból lehessen látni. Ez lehetővé tette azt, hogy a létesítmény 25 m magas oszlopai nem csak kívülről, hanem a stadionon belülről, minden nézőpontból megjelenjenek az esti képben.

Korán kiderült, hogy a világítás mintegy 3 m magasról indulhat és az A csúcsánál egy fókuszpontban egyesülhet. Az egyik megoldás külön kismagasságú oszlopokra szerelt fényvetőkkel kísérletezett. A kifelé dőlő tartószerkezet azonban kizárta a világítás szimmetrikus kialakítását.

Az egyik gyár előrukkolt egy egyedinek tetsző termékkel. Különböző hosszakban legyártható opalizált műanyag hengerbe építettek be majdnem tetszőlegesen választható mennyiségű és teljesítményű LED-eket. Ezeket a lámpatesteket az acélszerkezetre úgy javasolták felszerelni, hogy több irányból rájuk lehessen látni, így remélték azt, hogy a szerkezet térbeli látványát szinte mindenhonnan, visszaadja, imitálja majd.

Egy-egy A elem szárának hossza 25 m. Összesen 48 ilyen elem van, azaz összesen akár 2400 m hosszan kellett volna a lámpatesteket felszerelni.

A győztes megoldás követelményeit azonban, ezeket az ötleteket is mérlegelve, váratlanul megfogalmazták az építészek. A fél méter átmérőjű tartóoszlopokra az említett 3 m magasságban kell felszerelni fényvetőket. A világítás tervezők dolga az, hogy kiválasszák azt a fényvetőt, amivel a minél kisebb karkinyúlású tartóról egyenletes világítás készíthető az oszlop teljes hosszában. Azt is számításokkal kellett igazolni, hogy minden oldal azonos láttatásához hány fényvetőre volt szükség.

Az már csak egy plusz megjegyzés volt, hogy színváltós világítás létrehozására kell törekedni.

Régen tudjuk, hogy az elméletet a gyakorlat nem mindig igazolja. A világítástechnikában ezt próbavilágításokkal szokták áthidalni. A próbavilágításon megrendelő lehetőséget adott a pályázó vállalatoknak a különböző lámpatesteik bemutatására. Rövidesen kiderült, hogy három fényvetővel meg lehet oldani a feladatot. Az is világossá vált, hogy van egy kiemelkedően alkalmas lámpatest a feladat megoldására. Ez az általunk szállított Griven gyártmányú igen keskenyen sugárzó Jasper fényvető volt.

Az elkészült berendezésről készült felvételekről láthatjuk, hogy minden feltétel teljesült. Sőt a drónról készített fénykép még egy kuriózumot is megjelenít. Szerencsés esetben a nézőtérről szemlélve a háromszögek felső sorozata igen dekoratív körítést ad az összképben.
A világítási berendezést tehát 288 darab 195 W keskenyen sugárzó RGBW LED-es Jasper fényvető alkotja. A berendezés teljesítménye 57 kW.

A díszvilágítás a kívánt színben mutatja az épületet. Előre be lehet programozni akár a nemzeti színeket is, és összhangot lehet teremteni a stadion szomszédságában épült és az edzőpályákhoz vezető gyalogos híd színváltós világításával. A vezérlési programot szintén vállalatunk készítette.

A függőhíd tartóoszlopát és 54 sodronyát kezeli a díszvilágítás. Különösen a sodronyok súrlófényű világítása jelent kihívást. Itt a lámpatestek pozíciója és speciális extrém keskenyen sugárzó kialakítása egyaránt fontos a sodronyok egyenletes láttatásához.
Kuriózumnak számít, hogy az atlétikai stadionnál kiválasztott Jasper fényvető itt is a legjobbnak bizonyult. A felvételek igazolják, hogy nem véletlenül.
Az 54 db sodrony világító fényvetőn kívül a tartóoszlop alsó részét 8 db Griven gyártmányú közepesen sugárzó színváltós Zaphir lámpatesttel derítettük. Az oszlop felső régióit a sodronyvilágítás kezelte.

A hídvilágítás teljesítménye 12 kW.
Az atlétikai stadion és környezete nagy sikert aratott az atlétikai világbajnokságon, és úgy tűnik hamar Budapest új kellemes színfoltja lett. Abban bízunk, hogy sötétedés után ezt a kellemes érzetet a díszvilágítás még teljesebbé teszi!

Megrendelő: WHB Elektro Kft. – Zala-Elektro Kft. konzorcium

A LISYS-PROPJECT Kft. feladata volt: a Nemzeti Atlétikai Központ és az új gyalogos híd színváltós világításának tervezése, a világítási anyagok szállítása, a vezérlő rendszer telepítése és programozása

Az installációs munkát a WHB Elektro Kft. – Zala-Elektro Kft. konzorcium végezte el.

Generál tervező vállalat és az építész: NAPUR Architect Kft.