[:hu]

A 2016. február 11-én, a Gerbeaud Átrium termében került sor a nagyszabású gálavacsorával egybekötött díjátadóra. Itt derült fény arra, hogy a Lisys-Project Kft. által alapított A Fény Mestere – Master of Light díjat és az ERCO által támogatott hallgatói díjakat idén kinek ítélte oda a szakmai zsűri.

A Fény Mestere – Master of Light 2015 pályázatra érkezett világítási-terveket O. Ecker Judit, a MÉK Belsőépítészeti tagozatának elnöke méltatta, a kitüntető díjat Böröcz Sándor, a Lisys-Project Kft. ügyvezetője, a díj alapítója adta át a pályázat győztesének, a Palatium Stúdió Kft. ügyvezetőjének, Erő Zoltánnak. A pályázatra benyújtott Budapesti 4-es metro Újbuda-Központ megálló megvalósult világítási megoldásaiban testet öltött az európai színvonalú világítás-tervezés és kivitelezés, amelyet a zsűritagok kiemelkedő szakmaisága, kreatív elképzelései miatt egyöntetűen kimagaslónak értékeltek. A zsűri véleménye szerint örvendetes, és a jövőre nézve rendkívül biztató, hogy a pályázatra beérkező pályaművel mindegyike igen magas színvonalú volt.

A Junior Master of Light 2015 pályázatra érkező hallgatói tervekről a Kortárs Építészeti Központ elnöke, Kádár Bálint beszélt a díjátadón. A díjakat Müller László az ERCO Lighting GmbH Magyarországi Kereskedelmi Képviseletének vezetője, a hallgatói társdíj támogatója adta át.

Kiss Dorottya meghökkentően újszerű Lampa Magnifico világítás szettje elvarázsolta a zsűrit ötletességével.

A JUNIOR MASTER OF LIGHT  2015 díj 1. helyezettje:

KISS DOROTTYA

2. helyezést ért el a  Kalászi Zoltán – Pintér Márton  alkotó páros a benyújtott Hegyvidék Galéria kiviteli tervével.

3. helyezést ért el a Filó Gergely – Szederkényi József alkotó páros a benyújtott Böszörményi úti villamosmegálló-pavilonok világítási tervével.

A díjazottak mindkét pályázat esetében összetett nyereményben részesülnek. A Palatium Stúdió ügyvezetője A Fény Mestere 2015 megtisztelő címmel együtt átvett egy műtárgynak is beillő csiszolt üveg emlékdíjat, és egy elismerő oklevelet. Ezen felül az alapító Lisys-Project Kft. felajánlásából 600 000 Ft nettó pénzjutalmat, továbbá 3 fő részére utazást kaptak a 2016-os frankfurti Light & Building szakkiállításra.

A Junior Master of Light 2015 címet elnyerő Kiss Dorottya, a 2. helyezett Kalászi Zoltán – Pintér Márton páros és a 3. helyezett Filó Gergely – Szederkényi József páros az emlékdíj és az elismerő oklevél mellett 2016-ban szervezett több napos, gyárlátogatással egybekötött szakmai utat nyertek az ERCO lüdenscheid-i központjába.

A díjat alapító Böröcz Sándor, és a hallgatói társdíj támogatója Müller László egyetértenek abban, hogy a pályázat nagy sikerrel zárult, sikerült felkelteni a jelen és a jövő építészeinek, tervezőinek figyelmét, de a végső célhoz vezető úton –, hogy a világítástervezést a perifériáról újra a fókuszpontba helyezzék – még csak az első lépést tették meg. Ezért a megkezdett munka folytatódik, és márciustól újra meghirdetik a pályázatokat.

A 2015-ben benyújtott pályázatok közül A Fény Mestere – Master of Light 2015 győztese és a short listre kiválasztott alkotások:

A FÉNY MESTERE – MASTER OF LIGHT 2015 GYŐZTESE:
Budapesti 4-es metró, Újbuda-Központ Állomás Palatium Stúdió Kft.

Short Listre kiválasztott pályaművek

  • A Nitrogénművek Zrt. irodáinak kialakítása / Art Front Hungary Kft.
  • Debreceni Református Nagytemplom Gyülekezeti tér világítás felújítás / Pelei Mérnökiroda
  • Eiffel Palace homlokzatvilágítás / Gelesz és Lenzsér Kft.
  • Aba-Novák Agóra Kulturális Központ / Ártér Építész Műterem Kft.


A pályázatokra beérkezett művek és az átadóról készült képek a díj honlapján, a  Galéria menüben megtekinthetőek.

[:]