[:hu]

A Kossuth – tér közvilágításának kialakítása több irányelv alapján történt. Az egyik szempont a hierarchikus világítási rendszer figyelembe vétele volt.

Miután a gépkocsi forgalom megszűnt, a legfrekventáltabb világítást a villamos vonalát is magában foglaló épületek előtt futó utakon kellett létesíteni. Erre azért is kellett különös hangsúlyt fektetni, mivel a kerékpárosok, a gyalogosok sok helyütt keresztezhetik a vágányokat.

A tér további részét sétautak, kis terek alkotják. Itt a bensőséges világítás megteremtése volt a fontos.

A térvilágításhoz tartozott még egy kiegészítő feladat is. Az Országház előtt biztonsági okokból lezárt területeket biztonsági világítással kellett ellátni.

A másik irányelv a fények színének megválasztását jelentette. Mivel az Országház díszvilágítása meleg sárga színű, ehhez illesztették a körülötte lévő térvilágítást is, vagyis a tér belső részein nátriumlámpás világítás létesült.

A későbbiekben a tervek szerint a Kúria és Vidékfejlesztési minisztériumi épületei fehér színű díszvilágítást kapnak, ezért a teret határoló épületek előtti közvilágítást színben ehhez illesztették. Az épületek közeli villamos vonallal határolt utakat 144 W LED-es lámpatestek világítják meg 27 lux átlagos megvilágítási szinten.

Néhány különlegesség is felfedezhető a téren a világítás kapcsán. Ilyen például az, hogy a még meg sem épült díszvilágítások alaphálózatát letették, sőt a fényvető tartókat is felszerelték az oszlopokra. Ugyancsak egyedi megoldású a hengeres közvilágítási oszlopok fülkéiben elhelyezett kisméretű LED-es fényvetők sora, amikkel majd a később felállítandó szobrokat világítják meg. A már említett biztonsági világítást a növénykazetták fészkeibe térdmagasságban beszerelt lámpatestek súrlófénnyel szolgáltatják.

Már a tervezés korai szakaszában is vitát váltott ki, és azóta is megoszlanak a vélemények arról, hogy a tér közepén miért nem épült térvilágítás.  Ezt az ottani rendszeres nappali rendezvények akadályának tekintették, továbbá bíztak benne, hogy a környezeti fények, így például a közelmúltban átadott Országház díszvilágításának, közvetett hatása érvényesülni fog e frekventált területen.

[:]