A különleges látványvilág kitalálásához elengedhetetlen a kreatív fantázia, megvalósításához pl. a norvég Karpe Diem pop duó világítástervezője a Martin by HARMAN VDO videó eszközöket választotta.

A norvég Karpe Diem pop duó 1200 db Martin by HARMAN VDO videó eszközt használt új koncertkörútjuk különleges látványvilágához

Egyre növekszik azon világítástervezők tábora, akik a kreatív VDO videó rendszert használják drámai látvány-eszközként az előadóművészetek képi eszköztárához. LED pontok, vonalvilágítók és LED panelek összessége adja azt a rugalmas rendszert, mely a tervezők vizuális kreativitásával ötvözve nyűgözi le a közönséget.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”7″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”1″ template=”default” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]”Ezek a fiúk csak azzal törődnek, hogy a legtöbbet hozzák ki minden koncertből” – mondja Sebastian Egbert, aki már jó ideje producere és világítástervezője a Karpe Diem-nek. „Így minden túrán újabb csúcsokra törünk, és a korábbiaknál sokkal látványosabb show-t akarunk készíteni”.

750 db VDO Sceptron LED videó vonal-lámpatest, 300 db VDO Face 5 LED videó panel és 150 db VDO videó pixel pont fogta keretbe a színpadi látványt és egyben ezek adták a show látványvilágának legnagyobb részét is. Ez a show új magasságokba emelte a produkciók látványvilágát és egyben új referencia-szintet állított fel a megaprodukciók világában is  – korábbi túráikhoz hasonlóan.

VDO SCEPTRONS – A LÁTVÁNY ALAPJA

Amikor a Karpe Diem túra három, teljes házas, egyenként 10.000 fős koncerttel elérte a norvég fővárost, Oslót, ez a jól megérdemelt jutalma volt annak a hosszú, egy éves kemény tervezői munkának, mellyel az együttes vizuális megjelenését elkészítették. „Ez a show közel egy éves, művészekkel történő, sok egyeztetéssel járó folyamatot zár le, melyen a végleges látványterv kialakult” – mondta Sebastian. „A Sceptronok rendkívül fontos elemei a látványnak. Sokat használjuk őket a koncerten – ők alkotják a háttér, a tetőzet és a színpad keretét – valóban a látvány alapját adják.”

Lars-Morten Larsen, a világítás társtervezője és egyben ezen a túrán kezelője is, hozzáteszi: „750 db Sceptront használtunk Art-Net-en keresztül P3-as rendszervezérlővel, melyeket Green Hyppo média szerver szolgált ki tartalommal. Legtöbbet finoman mozgó, hurok-lejátszású videó klipeket használtunk a teljes LED szerkezet éleinek lágyítására.”

300 db VDO Face 5 LED panel biztosította azt, hogy a nézőtér legutolsó sorában is teljes legyen a dinamikus élmény. „A színpad mindegyik oldalán hatalmas falakat építettünk a VDO Face 5 panelekből, melyekre az élő kamera tartalmát előre programozott anyaggal összekevert kép került ki,” – minta Sebastian. „A Face 5 paneleket a nagyon kis pixeltávolságuk miatt választottuk, melyek tűéles képeket adtak.”

VDO DOTRON – REPÜLŐRAJT

A Karpe Diem és csapata szívesen kísérletezik, és örömmel építenek be új elemeket látványterveikbe. „Ezen a túrán számos olyan új show-elemet is használtunk, melyet még korábban soha – ilyen például a 350nm-es függesztett színpad,” – mondta Sebastian. „A két függesztett mozgó színpad egyikét 150 db vadonatúj VDO Dotron videó pixel ponttal szereltük meg, hogy a függesztett, mozgó színpadnak még izgalmasabb látványvilágot teremtsünk, mialatt a nézőtér felett lebeg.”

„A súly és az elektromos fogyasztás kritikus paraméterek az ilyen jellegű mozgatott színpadnál, de a Dotronokat kiválóan tudtuk használni, mivel könnyen szerelhetők és alacsony fogyasztás mellett pont azt a nagy fényerőt adták, amire szükségünk volt – nem beszélve arról, hogy klassz dolog egy vadonatúj fejlesztésű termékkel dolgozni.” – mondta Lars-Morten.

KÖNNYŰ MAPPING P3-AL

A Face 5 videó panel, a Sceptron és az új Dontron a VDO családon belül teljes összhangban működnek együtt, bármilyen összeállításban keverve is használjuk őket. Ez a P3-as rendszervezérlővel együtt rendkívül hatékony munkát tesz lehetővé. „A Sceptronokat különböző üzemmódban használjuk,” – mindta Lars-Morten. „A P3-as vezérlőn keresztül videó tartalmat küldtünk rájuk, de használtuk őket DMX interfészen keresztül is, ahol a zene ütemével szinkronban vezéreltük színüket és fényerejüket.”

TÖKÉLETES KALIBRÁLÁS

Az összes Martin LED videó eszköz tökéletesen összekalibrált, mivel a nagy koncertekhez igényelt nagy számú LED videó eszköz számos bérlő cégtől érkezik, de ekkor is igény a kiváló fényerő és szín-egyenletesség – legyen szó régebbi vagy új egységek egyidejű használatáról.

„A koncertek fő beszállítója a Bary AS cég volt, aki a nagy számú Sceptron és VDO Face 5 LED paneleket különböző bérlőcégektől gyűjtötte egybe, de a beüzemeléskor azt tapasztaltuk, hogy ezek az eszközök teljesen egyforma, egyenletes kimenettel rendelkeztek. Nem volt szükség hosszadalmas kalibrálásra vagy korrekcióra egy eszköz esetén sem,” mondta Lars-Morten Larsen.