[:hu]A MOM Parkban hétfőn került átadásra a kollégáink által tervezett és kivitelezett különleges Barrisol tükrös, valamint a vele együtt készült átvilágítható fólia-rendszer. A nem mindennapi design elegáns és modern megjelenést kölcsönöz a budai pláza előterének.

Fontosnak tartottuk, hogy az egyik legnépszerűbb budai találkahely megvilágítására olyan megoldást javasoljunk, ami amellett, hogy eleganciájában és modernségében illeszkedik a már meglévő környezethez, mégis gyorsan és költséghatékonyan megvalósítható, és biztos, hogy hasonló enteriőrrel a vásárlók nem találkozhattak korábban. 4 db speciális Mirror fóliás függesztett rendszert és 2 db átvilágítható fehér fóliás világítótestet terveztünk, melyek harmonikus íves designjában meghatározó a beharapásokkal vegyes, egymásba karoló körök látványa.

A megbízás 6 db kör alakú, önálló panelre szerelt rendszer megtervezése is kivitelezése volt.
A világító és tükörfóliás rendszert Krikovszky Balázs építész (ABK Építésziroda) segítségével tervezte meg mérnök kollégánk, és a megbízás elnyerése után 12 nap alatt készült el. Egyszerűbb formák és kisebb méret esetén megoldható lett volna a kész panelek helyszínre szállítása, ebben az esetben viszont a nagy méret miatt (a Mirror fóliával szerelt körpanel átmérője 2m és 6m közé esett), a helyszínen zajlott minden kivitelezési munkafázis a fémprofilok darabolástól a szeletelésen keresztül a hajlításig.

Nagy szakértelmet kívánt a fólia feszes felhelyezése, hiszen ez adja meg a tökéletes tükör illúzióját. Amikor a fólia felkerül a saját egyedi keretére, hőlégfúvóval kell megfelelő hőmérsékletre hevíteni, amitől meglágyul, majd a hűlés után teljesen ráfeszül a keretre, kisimul rajta.

Egy négyzetméter tükörfólia elkészítése átlagosan két óra munkát vesz igénybe a keret gyártásától a hőlégfúvós felület-simításig. A tükörfóliák maximális szélessége 140 cm, de a panelek sorolhatók, így – mint a MOM Parkban is látható – nagy tükörfelületek alakíthatók ki.

A Barrisol Mirror fóliákból 5 típus létezik. Ezek akusztikai perforálásra isalkalmasak, így sokoldalúan használhatók olyan terekben is, ahol nagy szerepe van a hang szórásának, visszaverődésének vagy elnyelésének.

[:]