[:hu]

A margitszigeti szabadtéri színházhoz szervesen kapcsolódó műemlék víztorony esti megvilágítását a színház kicsit nézőcsalogatónak is szánta. Az építészetileg felújított, belsejében kiállításokat, rendezvényeket tartó épületet sötétedés után, a Duna két túlpartjáról, már igen messziről is jól lehet látni.

A színházi környezet, a sziget zöld miliője egyértelműen a fehér színű világítás megépítését részesítette előnyben. Ugyancsak követelményként fogalmazták meg azt is, hogy a színházi területen belül helyezhetők csak el világító egységek.

Ez egyben azt is jelentette, hogy amennyiben kizárólag az épület körül telepítenek fényvetőket, épp a legfontosabb, messziről is jól látható kúp alakú tetőzet és a felette lévő toronycsúcs marad sötétben. A világítást tehát több szinten elhelyezett fényvetőkkel lehetett megoldani.

Az épület körüli tetőzetekről a toronytestet és a henger alakú hajdani víztartályt világítják meg. A tetőzetet a körbefutó korlátra szerelt fényvetők derítik, míg a toronycsúcsot szintén helyi fények láttatják.

A díszvilágítást a hajdani tartályban elhelyezett lámpatestek egészítik ki. A belső fény az ablakokon át sejtelmes derengést ad.

[:]