[:hu]

Majd három évvel az Országház dunai oldalának 2011-es megvilágítása után, megépült a Kossuth – téri homlokzatok díszvilágítása is. Ez egyben azt is jelenti, hogy az 1446 lámpatestből álló, 178 kW teljesítményű berendezés Magyarország legnagyobb díszvilágításává lépett elő (eddig a Budavári palotát illette ez a titulus).

Az új berendezés azonban nem csak méreteivel, de változatosságával is felhívja magára a figyelmet. Amíg a kevésbé tagolt, egymás után ritmikusan sorakozó elemekből álló, hosszanti homlokzatokat viszonylag egységes világítás láttatja, addig a fő -, valamint az északi – és a déli bejárati traktusok építészeti sokszínűségét helyi fények hangsúlyozzák ki.

A világítás tónusa meleg sárga színű, amivel csatlakozik a korábban megépült világításhoz, de itt is megtalálható egy-egy fehér színű kiemelés.

Ha jobban megvizsgáljuk a világítás felépítését, mindenütt felfedezhetjük a lépcsőzetes építkezést. Ez még a hosszanti homlokzatokra is igaz, ahol a járdában elhelyezett lámpatestek súrló fénnyel derítik az alsó szinteket, a növénykazettákba szerelt fényvetők fényárvilágítással láttatják a felső traktusokat, míg a tetőzeti elemeket helyi fények világítják meg.

A bejárati épületrészek többlépcsős világítási felépítése, a lámpatestek sokféle elhelyezési adottságai miatt, szinte alig követhető. A semleges szemlélő például aligha találná ki, hogy a díszes térvilágítási kandeláberek nagyméretű lámpatesteiből két-két fényvető világít ki, vagy az épület csúcsokon álló vitéz szobrokat milyen rejtett pozíciókból világítják meg, de ugyancsak érdekes a padláson elhelyezett fényvető blokkok hatása, amik a felső oromzati elemek hatalmas ablakait belső fénnyel láttatják.

Az Országház épületén számtalan szobor fedezhető fel. Amíg azonban a dunai oldalon ezeket a homogén világítás belesimította a környezetébe, a térre néző homlokzatok szobrait külön kiemelték. Sok esetben a szobrok világításának összessége adja az összképet.

A főbejáratnál azonban még ezekhez képest is két kiemeléssel találkozunk. Fenn az angyalos középcímert, az épület előtt pedig a két oroszlán szobrot világították meg nagyobb hangsúllyal.

[:]