A Margitszigeten számtalan szobor található már évtizedek óta. Éppen ezért meglepő, hogy a névadó Szent Margit szobrát csak 2018-ban állították fel a szigeten. IV. Béla 1242-ben született és igen fiatalon, alig 27 évesen meghalt lányát ugyan már 1276-ban boldoggá avatták, de a szentté avatás csak 1943-ban történt meg. Ennek az eseménynek a 75. évfordulóján látta elérkezettnek a főváros a szoborállítást.

Bakos Ildikó szobrászművész alkotása a Zielinski Szilárd sétány mellett magányosan, elég távol található a többi környékbeli szobortól. Mintha ez a hajdani kolostor romjai közelében lévő pozíció is jelképezné a szent természethez való szoros kötődését a transzcendens világhoz való vonzódását.

A lapos kör alakú talapzaton álló bronzszobor megvilágítása komoly kihívást jelentett. A közelben nincs olyan tartószerkezet, ami számításba jöhetett lámpatest elhelyezés szempontjából, ezért földre telepített vagy földbe süllyesztett lámpatestes megoldásról lehetett csak beszélni. Úgy ítéltük meg, hogy célszerű az esetleges balesetek elkerülése miatt a világítást két földbe süllyesztett lámpatesttel megoldani.

Az intim környezet nem kívánt erősebb, kiemelkedő szintű megvilágítást, ezért LED-es lámpatestek alkalmazása mellett döntöttünk. A szobor arc felőli oldalát két átlósan elhelyezett WE-EF gyártmányú ETC 140-GB típusú, 24 W LED-es, 3000 Kelvin színhőmérsékletű, keskenyen sugárzó lámpatesttel derítettük. Az átlós elrendezés biztosította a kompozíció térbeli megjelenítését.

A választott lámpatest billenhető optikával rendelkezik, ami lehetővé tette az oldalirányú fénykibocsátást. Ez még mindig kevés lett volna a teljes szobor alak megvilágításához, de a preferált lámpatestbe lencse is szerelhető, aminek segítségével a kívánt irányba lehetett a fényt vetíteni. Így egy igen újszerű berendezés született.