Sokakat meglepett, hogy a mártír Nagy Imre miniszterelnök szobrát eltávolították, áthelyezték a parlament közeli kis terecskéről. Mintha ezzel is jelképezni akarták volna, hogy a hajdani Ságvári Endre téren állhatott az ugyancsak kommunista Nagy Imre szobra, de a már Vértanúk terének hívott kis téren más jellegű politikai szereplőkre kívánnak emlékművel is emlékezni.

Persze azon lehet vitatkozni, hogy mi volt előbb és mit érdemes visszaállítani, vagy az újabb átalakulásokat megtartani. Ugyanis a két világháború közötti időszakban a tér a vértanúk nevét viselte, és 1934-ben itt állították fel a Tanácsköztársaság áldozatainak emlékművét. Nem csoda, ha a kőpillér tetején lévő kőkoporsós emlékművet az új hatalom 1945-ben azonnal lebontotta.

Most azonban az emlékművet a szobrokkal együtt visszaállították és ezzel együtt díszvilágítást is kapott. A tagolt kompozíciót gondosan megválasztott helyekről süllyesztett lámpatestekkel világítottuk meg. A WE-EF gyár 70 W és 150 W fémhalogénlámpás  ETC lámpatesteinek fényét lencsézéssel a kívánt irányba és szélességbe lehet állítani gondosan ügyelve a kápráztatás elkerülésére.

Az emlékművet összesen nyolc lámpatesttel, 1 kW teljesítménnyel világítjuk meg.