2019. február 26-án a Magyar Belsőépítész Egyesület „Négyszögletű kerek asztal” elnevezésű programsorozatának izgalmas beszélgetésén vehettem részt, ahol a vendégek és meghívott beszélgető partnerek a belsőépítészet és a fény/világítás egymásra hatását boncolgatták, különös tekintettel arra, hogy a színpadi különleges világítási effektek jó része mára általánosan használatossá válhat az építészeti világításokban is. Ezért színház-építészeti gyakorlattal, tapasztalattal is rendelkező alkotókat is bevontak a szervezők.

Szenes István mellett érdekes gondolatokat, felvetéseket hallhattunk Sándor János és Vincze Krisztián építészektől is. Izgalmas, újszerű kihívások érik a tervezőket a műemlék épületek felújítása kapcsán, hiszen a korhű rekonstrukció és a 21. századi világítás követelményeit együttes alkalmazása sokféle meggondolást igényel. Ebben segítséget kaphatnak a világítástervezőktől, akiket a beszélgetésen Böröcz Sándor és Haász Ferenc képviselt.

A program végén a beszélgetés moderátora, Láng Judit, a MABE elnöke megígérte, hogy ez az izgalmas téma még egy alkalommal biztosan terítékre kerül, mert még sok gondolat maradt a résztvevőkben.