[:hu]

A legmodernebb fény- és hangtechnika biztosít felejthetetlen színházi élményt a Fertőrákosi Barlangszínházban. Cégünk a minden igény kielégítő fény- és hangtechnikai rendszer tervezésével és kivitelezésével járult hozzá a különleges kulturális helyszín varázsához.

Kijelenthetjük, hogy nincs annál szerencsésebb helyzet egy fény- és hangtechnikai rendszerek tervezésével és kivitelezésével foglalkozó cégnek, mint amikor egy épület – jelen esetben a Fertőrákosi Barlangszínház – felújításával egy időben már rendelkezésre áll az a koncepció, ami meghatározza az elvárásokat a világítás- és hangtervezéssel kapcsolatban. Nekünk a megfogalmazott igényekre szabva – de adott esetben azokat felülmúlva – kellett teljesítenünk a megbízást a modern fény- és hangrendszer tervezésekor és kiépítésekor.

Elvárás volt többek között a korhoz igazodó magas műszaki színvonal, hiszen utoljára évtizedekkel korábban volt példa ilyen irányú fejlesztésre. A technikának maximálisan alkalmazkodnia kell a hely speciális adottságaihoz, hiszen a nézőtéri és a színpadi környezet fedett ugyan, de a tér lényegében kültéri helyszínnek számít. Emellett a Barlangszínházban vendégprodukcióként bemutatott változatos előadások speciális igényeit is teljes mértékben ki kell tudnia elégíteni anélkül, hogy kiegészítő, külső technika alkalmazására, adott esetben költséges bérlésére lenne szükség. Ráadásul tekintettel a működés szezonalitására elvárás volt a technika könnyű kiépíthetősége, bonthatósága és mozgathatósága is.

Az egyik kihívást jelentő, de sikeresen megoldott feladatunk a Miocén tengerek élővilágát bemutató előadás helyszínének fény- és hangtechnikai modernizálása volt.

A bemutatót hanghatásokkal színesített projektoros vetítés színesíti. A nagyteljesítményű projektor a barlang mennyezetére került felszerelésre, a kép- és hanginformációt PC alapú bejátszó eszköz szolgáltatja. A nagy távolság miatt az eszközök között optikai szálas jelkapcsolat épült ki. A bejátszó egység a nézőtér alatti vezérlő helyiségben került elhelyezésre. A vetítés indítása is onnan lehetséges. A vetítési tér két oldalán aktív hangsugárzók segítségével szólaltathatók meg a megjelenített képhez tartozó hanghatások. A tanösvénynél az ott befüggesztve elhelyezett állat makettek (bálna, cápa, delfin, tengeri tehén) kaptak kiemelő effektvilágítást, ezzel jelezve, hogy a terület régen tenger alatt volt és többek közt olyan állatok éltek itt, mint a kiállított mobiliák. A hullámzó víz imitálásához kiválasztott Martin LED-es image projektor és a megfelelő gobó, valamint az animációs tárcsa alkalmazása tökéletesen bevált.

[:]